Новини Харків

Останні новини Харків | Погода Харків

Благодійна діяльність FAVBET Андрія Матюхи

ВідКатерина Момот

Кві 15, 2024

У березні в ЗМІ були оприлюднені факти щодо підсумків роботи FAVBET у 2023 році. Група компаній продовжує залишатися одним із найбільших платників податків в українській ігровій індустрії. У 2023 році загальна сума податкових платежів від Favbet до державного бюджету України склала 2,7 млрд гривень і 465,7 млн гривень ліцензійних платежів.

У лютому 2024 року група компаній FAVBET загалом перерахувала до державного бюджету понад 800 млн гривень у вигляді платежів за продовження діючих та нових ліцензій для законної діяльності на ринку України. Сьогодні бізнес FAVBET поєднує розважальну платформу для азартних ігор та ставок, наземні казино, букмекерські пункти, а також зали гральних автоматів – усі вони мають ліцензії на оперування та сплачують податки в український бюджет.

Крім того, FAVBET є партнером низки команд Української Прем’єр-Ліги: «Шахтар», «Рух», «Полісся», «Колос», «Кривбас» і «Оболонь», та «Поділля» в першій лізі. Є генеральним партнером федерацій баскетболу та хокею. Підтримує професійний бокс. 

У 2023 році компанія розпочала партнерство з Національною платформою доброчесності спорту, що передбачає спільну роботу в сфері протидії договірним матчам, обмін даними щодо підозрілих результатів, вироблення механізмів протидії корупційним проявам, а також розробку рекомендацій щодо поліпшення відповідного законодавства.

Варто зазначити, що група компаній FAVBET є донорами благодійного фонду, заснованого Андрієм Матюхою у 2020 році. Раніше назва БФ була Favorit Foundation, а вже у 2021 фонд перейменували на FAVBET Foundation.

Ще до початку війни команда Favbet Foundation відвідувала дитячі будинки, створювала заходи для юного покоління та ще багато інших ініціатив. Зараз більша частина зусиль фонду йде на допомогу ЗСУ. 

Від початку повномасштабної війни в Україні за участі групи компаній FAVBET, включно з FAVBET Foundation Сили оборони країни отримали понад 280 автомобілів та більш як 600 дронів різного типу. Станом на лютий 2024 року загальна сума допомоги українській армії від FAVBET перетнула позначку в 300 млн грн.

Крім того, за сприяння Favbet Foundation Силам оборони надано сотні одиниць спеціальної техніки: тепловізорів, дальномірів, прицілів, систем зв’язку та радіоелектронної боротьби для протидії ворожим дронам.

Favbet задонатив понад 57 млн грн, за які було придбано 53 нових пікапи Peugeot Landtrek для ударних рот БпЛА «Армії дронів» у межах співпраці з UNITED24. Цей проєкт зі створення рот ударних БпЛА реалізується за участі Генерального штабу, Держспецзв’язку, Міністерства оборони, Міністерства цифрової трансформації та фандрейзингової платформи UNITED24. 

Додатково Favbet двічі виділив по 10 млн грн для проєктів Операція «Єдність» та Операція «Єдність-2. Новорічний салют», запущених фандрейзинговою платформою UNITED24, Фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим» та monobank із метою закупівлі 15 000 FPV-дронів. 

Ще було перераховано 4 млн грн на проєкт UNITED24 «Безпечне небо», покликаний забезпечити сили ППО системою сенсорів ідентифікації повітряних цілей. 

Favbet системно патронує роту ударних БпЛА «Фаворит» під командуванням Дениса Перча. 

Станом на лютий 2024 року завдяки підтримці компанії бійцями підрозділу було отримано декілька сотень найменувань техніки, обладнання та амуніції, в тому числі 9 автомобілів, а також 570 дронів і комплектуючих до них: FPV-окуляри, акумулятори, приймачі й підсилювачі сигналу, політні стеки, відеокамери, пульти управління, запасні пропелери. 

Завдяки успіхам ЗСУ, з 2023 року БФ зміг частково повернутись до витоків та почати знову впроваджувати проєкти в галузі дитячого розвитку. Найбільший з них — «Клуб супергероїв», який об’єднав одразу три ініціативи з підтримки дітей з родин військовослужбовців та ВПО:

  • Освітній проєкт IT Kids спільно з «Code Club Україна», в межах якого фонд профінансував базовий курс програмування для 352 учнів 12–15 років.
  • Проєкт «Сила у знаннях», завдяки якому 5500 школярів з різних куточків України отримали напередодні навчального року великі бокси з канцелярією.
  • Безплатні заняття спортом «Сильніші разом». Зараз фонд фінансує секції з футболу та баскетболу у київському Центрі фізичного здоров’я «Спорт для всіх», а також секцію боксу у бійцівському клубі SpartaBox. Згодом кількість секцій планують збільшувати.

Ще одним напрямом невійськових зусиль Favbet Foundation — стала й медична галузь, а саме — підтримка дитячої лікарні НДСЛ «Охматдит» та Інституту нейрохірургії імені А. П. Ромоданова. На початку 2023 року фонд сплатив 4 млн грн для придбання унікальної ультразвукої системи BK5000 з акумулятором, комплектом датчиків та програмним забезпеченням. Це незамінне обладнання для проведення хірургічних маніпуляцій у зв’язку з пораненнями, а також при лікуванні онкохворої та судинних патологій.

Гуманітарна діяльність Favbet Foundation дуже розгалужена. В перші місяці війни команда фонду допомагала возити гуманітарку до Києва та Харкова, сприяла евакуації мирного населення з прифронтових регіонів, в тому числі окупованого Херсону.

Весною 2022-го року зусиллями фонду в Загребі було створено Центр адаптації для українських переселенців. Тут надають психологічну та юридичну допомогу, проводять курси хорватської мови, організовують навчання для дітей. Центр працює дотепер, а на початку 2023-го за результатами голосування аудиторії отримав нагороду рейтингу «Відповідальна країна» видань MMR і Delo в номінації «Власні проєкти благодійних фондів».

Після трагедії на Каховській ГЕС, Favbet Foundation організували доставку в Херсон 3 тонн питної води та тони медичних засобів для лікарні О.С. Лучанського. 

Невдовзі фонд також координував відправку палет із речами першої потреби від українських благодійних об’єднань і волонтерів у Хорватії біженцям з Херсону, що зараз знаходяться у Миколаєві.

Очевидно, що потреби України як в мілітарній, так і в гуманітарній допомозі з часом тільки зростатимуть. І з огляду на вже зроблене, FAVBET та Favbet Foundation роблять величезний внесок для підтримки наших військових на фронті, а також і суспільства в складний час. У FAVBET запевняють, що будуть з Україною до самої перемоги, а після — разом з іншими працюватимуть над подоланням наслідків війни та відновленням країни.

«Перемога вимагає участі кожного. За ці півтора року ми неодноразово були свідками того, як спільна робота приносить неймовірні результати. Саме тому FAVBET та FAVBET Foundation продовжують працювати та робити свій внесок у боротьбу з ворогом всіма можливими способами», — каже Андрій Матюха.