Новини Харків

Останні новини Харків | Погода Харків

З російського полону повернулися два нацгвардійці з Харківщини

ВідКатерина Момот

Лют 9, 2024

51 обмін полоненими / Фото: КШППВ

Серед ста полонених, яких 8 лютого Україна повернула додому, двоє жителів Харківської області. Обидва служать у лавах Національної гвардії України. 

Про це повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов, передає «Слобідський край».

«Напередодні відбувся 51-й обмін військовополоненими, в межах якого Україна повернула 100 своїх людей. Серед них – 2 жителі Харківської області. Обидва служать у лавах Національної гвардії. ▫️Один захисник з Харкова, інший проживає в Чугуївському районі», – повідомив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, 51-й за ліком обмін полоненими відбувся 8 лютого. Серед урятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців. 

Обмін полоненими завжди є важливим та значущим подією в контексті конфлікту на сході України. Не тільки він дозволяє повернути людей до їх родин та близьких, але й створює можливості для довіри та побудови зручного середовища для переговорів про мирне врегулювання конфлікту.

Цього разу 51-й обмін полоненими включав повернення 100 українських громадян, серед яких двоє осіб з Харківської області. Вони обидва служать у лавах Національної гвардії України. Це факт, який свідчить про активну участь та внесок цих людей у захист нашої країни.

Цей обмін свідчить про поступове покращення ситуації на передовій. Завдяки спільним зусиллям сторін конфлікту та за посередництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста і Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) вдалося здійснити цей обмін військовослужбовцями та елементами життєзабезпечення.

Однак, слід пам’ятати, що багато полонених залишаються вдома чекати своєї черги на обмін. Це створює напруження та несправедливість, адже кожна людина, яка перебуває в полоні, має надію на свободу та можливість повернутися додому. Вирішення цього питання потребує додаткових зусиль та конструктивної діалогу між сторонами конфлікту.

Попри це, обміни полоненими є маленькими кроками до налагодження миротворчого процесу та досягнення сталого миру на сході України. Також, вони підтверджують здатність сторін до взаємодії та домовлятися щодо гуманітарних питань.

Ми можемо сподіватися, що в майбутньому буде проведено ще більше обмінів, які принесуть свободу та врятування для всіх полонених. А для цього потрібно продовжувати активні зусилля для налагодження політичного та дипломатичного процесу, спрямованого на врегулювання конфлікту в Україні.

Джерело: slk.kh.ua