Новини Харків

Останні новини Харків | Погода Харків

BBC : Хусити обстріляли вантажне судно США в Червоному морі

ВідКатерина Момот

Січ 16, 2024

Про це повідомляє BBC.

У США заявили, що на судні  “ніхто не постраждав і не зазнав значних пошкоджень”. Корабель під прапором Маршаллових островів продовжує свій шлях в Аденській затоці.

Судноплавна компанія Eagle Bulk Shipping заявила, що танкер перевозив металопродукцію і перебував на відстані близько 160 км від берега в Аденській затоці, коли його атакували.

Компанія заявила, що судно “зазнало обмежених пошкоджень вантажного трюму, але перебуває в стабільному стані та прямує з цього району”.

За кілька годин до цього військове командування США на Близькому Сході повідомило, що ще одна ракета, випущена в бік американського есмінця в Червоному морі, була перехоплена і збита американським винищувачем.

Британська фірма з морської безпеки Ambrey заявила, що Gibraltar Eagle не був “оцінений як такий, що пов’язаний з Ізраїлем”.

Але високопоставлений представник хуситів заявив, що американські судна також вважаються цілями.

“Достатньо, щоб кораблі були американськими, щоб ми могли їх атакувати”, – заявив Наср ад-Дін Амер.

Що відомо про напади хуситів у Червоному морі

Ізраїльські військові заявили 19 листопада, що єменські хусити захопили вантажне судно в Червоному морі, коли воно прямувало з Туреччини до Індії. Речник армії Ємену Ях’я Сарі пояснив, що хусити зупинятимуть вогневими засобами ізраїльські кораблі, що прямують до Індійського океану через Червоне море та Баб-ель-Мандебську протоку.

9 грудня стало відомо, що ЗС США намагаються запевнити судноплавні компанії, що багатонаціональні сили забезпечують безпечне плавання через Червоне море та Суецький канал попри те, що атаки єменських повстанців-хуситів продовжуються.

У вівторок, 12 грудня, єменські хусити заявили, що провели військову операцію проти норвезького комерційного танкера Strinda на знак протесту проти бомбардування Гази – танкер атакували ракетою в Червоному морі біля Ємену, внаслідок чого виникла пожежа та серйозні пошкодження.

Пізніше, 15 грудня, спалахнуло вантажне судно під прапором Ліберії в Червоному морі після того, як у нього влучив снаряд повстанців-хуситів Ємену.

18 грудня міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Ізраїль, де заявив про намір його країни протидіяти нападам єменських хуситів на судна в Червоному морі. Для цього США сформували коаліцію проти нападів хуситів у Червоному морі. До неї долучилось понад 20 країн.

30 грудня ВМС США збили дві протикорабельні ракети, запущені єменськими хуситами в бік контейнеровоза в Червоному морі.

1 січня міністр оборони Британії Грант Шеппс заявив, що його країна розглядає можливість ударів по єменських повстанцях-хуситах, аби протидіяти їхнім нападам на вантажні судна у Червоному морі.

Згодом, 4 січня, члени Ради Безпеки ООН закликали єменських хуситів припинити напади на судна в Червоному морі та Аденській затоці, заявивши, що атаки є незаконними та загрожують регіональній стабільності, свободі судноплавства та глобальній безпеці.

У ніч з 11 на 12 січня США і Велика Британія завдали авіаударів по позиціях хуситів у Ємені. На це хусити пообіцяли дати відповідь.

Проте вже наступної ночі військові Сполучених Штатів Америки повідомили про новий ракетний удар по єменських силах хуситів.

Єменські хусити заявили у неділю, 14 січня, що винищувачі США та Великої Британії вдарили по горі Джадаа в районі Аль-Лахая в провінції Ходейда Ємену.

Напади хуситів у Червоному морі стали одним з найголовніших глобальних проблем сьогодення. Ця ситуація має включати широкий спектр аспектів, включаючи політичні, військові та геополітичні. Разом з тим, такі напади ставлять під загрозу безпеку плавання в цьому регіоні, а також можуть мати серйозні наслідки для глобальної економіки.

Політичний аспект

Напади хуситів в Червоному морі стосуються політичного конфлікту в Ємені. Хуситські повстанці, які контролюють певні райони Ємену, борються проти міжнародно визнаного уряду. Їхні напади на судна у Червоному морі є спробою показати свою силу та бути впевненими у своїх можливостях. Таким чином, політичний аспект сполучається з місцевим конфліктом.

Військовий аспект

Напади хуситів на судна в Червоному морі зумовлені їхньою військовою стратегією. Хусити користуються ракетним озброєнням та навчилися ефективно використовувати його для атак на судна. Це може мати серйозні наслідки для міжнародної торгівлі та перевезень, оскільки Червоне море є важливим шляхом для світової торгівлі, зокрема нафтопроводами.

Геополітичний аспект

Червоне море є ключовим геополітичним регіоном, який з’єднує Азію, Африку та Європу. Питання безпеки в Червоному морі стали частиною більш широкого суперництва за вплив між регіональними та глобальними державами, такими як США, Британія, Іран та Саудівська Аравія. Кожна з цих країн має свої власні інтереси та стратегії для регіону.

Міжнародна співпраця та реакція

Міжнародна спільнота та ряд країн вже зайняли позицію щодо ситуації в Червоному морі. США, Велика Британія та інші країни створили коаліцію для боротьби з нападами хуситів. Однак, ескалація конфлікту підтверджує необхідність подальшої міжнародної співпраці та координації.

Узагалі, ситуація в Червоному морі потребує комплексного підходу та широкого обговорення. Важливо продовжувати слідкувати за подальшими розвитками та спостерігати за тим, як можуть змінитися силові розстановки в цьому регіоні та які можуть бути наслідки для глобальної безпеки та економіки. Також важливо не забувати про гуманітарну кризу в Ємені та шукати способи поліпшити гуманітарну ситуацію у разі подальшого збільшення нападів і конфлікту у цьому регіоні.

Джерело: espreso.tv